Ondanks de ingreep van de Chinese overheid op initiële coin aanbiedingen (ICOs) en cryptovaluta wisselkantoren, blijven locale handelaren investeren in Bitcoin tegen gigantische premies gedurende de recente rally.
Bitcoin bereikte vorige week een record prijs van $5,920, waarmee het erg dicht bewoon naar de $6,000. Analisten waaronder miljardair hedge fund belegger Mike Novogratz voorspellen dat de Bitcoin prijs op de middellange termijn verder stijgt, als een toenemend aantal institutionele beleggers zich bezighouden met cryptovaluta en Bitcoin.
Toen de Bitcoin prijs richting de $6,000 steeg, nadat het door de grens van $5,800 brak, stapte veel lokale Chinese investeerders in. Dit ondanks het opgelegde nationale verbod op cryptovaluta uitwisselingen waardoor toonaangevende uitwisseldiensten zoals OKCoin en Houbi voor eind oktober hun diensten moeten stoppen.
Vorige week toen de vraag van Chinese investeerders naar Bitcoin toenam, brak de prijs op de uitwisseldiensten OKCoin en Huobi door de $6,000. Bitcoins werden verwerkt boven de $6,013, terwijl de prijs op de markten in Japan, de VS en Zuid-Korea rond de $5,800 stond. Chinese investeerders kochten Bitcoins met een premie van $200 tot $300.
Redenen voor hoge premie
Tot eind 2016 liet de Zuid-Koreaanse Bitcoin markt een enorm contrast in premies zien in vergelijking tot de VS en vergelijkbare markten. De oorzaak was een gelimiteerde liquiditeit. Grote uitwisselplatformen als Korbit, Bithumb en Coinone, momenteel de grootste diensten wereldwijd door verhandeld volume, moesten nog uitgroeien tot de grote platformen dat het nu zijn.
Als gevolg handelde Zuid-Koreaanse investeerders in Bitcoin met een premie van tussen de 5 tot 10 procent hoger dan de gemiddelde globale prijs. In juni legde BitHolla CEO Alireza Beikverdi het uit:
“In tegenstelling tot China, wat thuis biedt aan massale mining operaties welke gebruik maken van onopzettelijke subsidie in de vorm van overinvestering in ongebruikte infrastructuur en goedkope energie, is er in Zuid-Korea geen mining activiteit van aanzienlijke grote. Daardoor moeten Bitcoin en Ethereum geïmporteerd worden, wat de prijs op de lokale markt opdrijft.”
Bovendien hebben de strenge kapitaalcontroles en financiële voorschriften die de Zuid-Koreaanse regering oplegde de kapitaaluitstroming van binnenland naar buitenlandse markten erg beperkt. Dit droeg bij aan de hoge premies in de Zuid-Koreaanse Bitcoin markt. Sindsdien is de markt voor cryptovaluta aanzienlijk gegroeid, en is de Zuid-Koreaanse Bitcoin markt ’s werelds derde grootste terwijl de Ethereum markt de grootste is met een marktaandeel van meer dan 32%.
Door het sluiten van belangrijke Bitcoin uitwisselingen, ondanks de grote mining activiteit in China welke een groot aanbod produceert, wordt de liquiditeit in de Chinese Bitcoin markt begrensd en steeds beperkter. Dit leidt tot hogere premies voor Chinese handelaren wanneer de Bitcoin prijs en vraag naar de munt stijgen.